Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

Осінній обробіток саду проти шкідників і хвороб

Дата: 25.10.2024 09:15
Кількість переглядів: 10

Фото без опису

 

З приходом осені роботи в саду не зменшуються. У жовтні-листопаді, в залежності від погоди починає період активного листопада. Потрібно зробити обрізку, провести підгортання рослин, укрити теплолюбні рослини на зиму, зібрати листя з газонів, вичистити пристовбурні круги. Зібрати всі підгнилі й зіпсовані плоди. Саме в цей період до зимівлі готуються не тільки дерева в саду, а й хвороби та шкідники. Всю зиму вони проведуть у неактивному стані у вигляді спор, лялечок, відкладених яєць,. проте їхній спокій можна порушити викорінюючим обприскуванням.

Осіннє обприскування проводять при повністю опалому листі і плюсових температурах (оптимально – +5°С). Обприскувати при мінусових температурах не варто. Перед цим, рекомендуємо не тільки прибрати листя і залишки плодів з дерев, а й, по можливості, очистити стовбури від бруду, мохів, лишайників. Обприскування проводять в тиху безвітряну погоду. При виборі препаратів уважно вивчіть інструкцію і зверніть увагу, за яких температур його рекомендується використовувати. Скажімо, деякі працюють при температурах вище +10°С, а для осіннього викорінюючого обприскування це не найоптимальніша температура.

Найпопулярніші препарати для обприскування саду восени:

Сечовина або Карбамід - ці добрива з високим вмістом азоту – знайомі всім садівникам. Але при осінньому обприскуванні, концентрований розчин (7%) – позбавить сад від безлічі хвороб і шкідників.

Залізний купорос - цей препарат використовують для обприскування тільки пізньої осені після листопаду. Це класика викорінюючого обприскування. Він буде відміним захистом від хвороб яблунь, груш, абрикосів, слив, персиків та ін. При обприскуванні залізний купорос не тільки захищає сад від хвороб і шкідників, але і збагачує мікроелементами. З його допомогою борються з паршею, цитоспорозом, мохами, лишайниками, моноліозом, широким спектром шкідників.

Мідний купорос та бордоська суміш - це універсальні фунгіциди для осіннього обприскування. Мідний купорос створює на стовбурах та поверхні ґрунту – захисну плівку, яка захистить стовбури та гілки рослин від проникнення в кору комах, знищить тих, які вже влаштувалися на зимівлю. Ті ж препарати позбавлять сад від таких небезпечних хвороб, як моноліоз і коммомікоз – великої проблеми усіх кісточкових. Таке обприскування позбавить сад від більшості гнилій, борошнистої роси, парші та інші захворювань. При приготуванні розчину зверніть увагу, що для осінньої обробки саду беруть 3% розчин, більш концентрований, ніж для весняної. Препарати додатково компенсують дефіцит міді в саду, яка необхідна для здоров'я саду.

Можна застосовувати й інші, більш сучасні препарати для обробки саду восени, але деякі з них мають обмеження по температурі використання. Є цікава група препаратів, що містять емульсії мінеральних масел. Після обробки ними на рослині утворюється плівка, яка не пропускає повітря. У результаті рослині не наноситься ніякої шкоди, а все хвороботворне і шкідливе, що зимує на рослині, просто задихається. Препарат можна ефективно застосовувати з року в рік, оскільки звикнути до нього хвороби не можуть.

Всі ці препарати – контактної дії, тобто ефективні при безпосередньому потраплянні на спори, яйця або личинки. Тому дуже важливо дерева і чагарники під час таких обробок змочувати повністю, від верхівки до низу стовбура. Крім того, варто обробити і пристовбурові кола рослини, адже там теж можуть лишитися зимуючі спори. У деяких випадках можуть допомогти і спеціальні препарати-прилипачі, що забезпечують хороший контакт хімічної речовини і кори рослини.

Памятайте, що препарати для боротьби шкідників, хворобами та бурянами повинні бути зареєстровані та внесені до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Не забувайте про дотримання техніки безпеки. Респіратор, гумові рукавички, спецодяг – необхідні атрибути будь-якої хімічної обробки саду. Також не дозволяйте препаратам потрапляти в дихальні шляхи, на шкіру і слизові оболонки.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                       Тетяна Сахно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних