Африканська чума свиней – небезпечна хвороба!
Африканська чума свиней (АЧС) – заразне захворювання, яке легко передається від хворої до здорової тварини і вражає свиней будь-якого віку. Захворювання має високі показники смертності.
Збудником африканської чуми свиней є ДНК-вірус родини Asfarviridae. Свиня (та її близькі родичі, кабани та свині) є єдиним природним господарем дволанцюгового сімейства вірусів Asfarviridae, тобто вірус не завдає шкоди людям чи іншим тваринам.
Симптоми африканської чуми у свиней:
- висока температура 40-42°С.
- втрата апетиту.
- депресія.
- млявість – іноді відмова стояти або рухатися.
- блювота або діарея з кров’янистими виділеннями.
- свині білої шкіри: кінцівки (ніс, вуха, хвіст і гомілки) стають ціанотичними (синьо-фіолетового кольору).
- у шкірі з’являються окремі крововиливи, особливо на вухах і боках.
- група тулиться один до одного і зазвичай тремтить.
- рясні виділення з очей або носа.
- коматозний стан і смерть протягом кількох днів.
Вагітні свиноматки зазнають викидня, або народжують мертвонароджених поросят з вадами розвитку!
Як передається африканська чума свиней:
- прямий контакт із зараженими домашніми або дикими свинями.
- непрямий контакт через проковтування зараженого матеріалу (наприклад, харчові відходи, корми або сміття).
- заражені біологічні переносники (кліщі роду Ornithodoros ), якщо вони присутні.
УВАГА! АЧС не загрожує здоров’ю людини!
Дезінфекція – це найголовніше при боротьбі з африканською чумою свиней. Підтримання чистоти, санації приміщень, обмеження та підготовки персоналу, який працює на фермі є головною задачею. З метою профілактичної дезінфекції слід використовувати засоби з противірусною активністю.
Лікування АЧС не існує! Тривають спроби розробити вакцину з деякими багатообіцяючими результатами, але потрібна додаткова робота, щоб забезпечити безпечність та ефективність цих прототипів вакцин.
Профілактика та боротьба з АЧС:
- не годуйте домашніх свиней харчовими відходами;
- не залишайте харчові відходи відкритими для доступу диких свиней. Утилізуйте харчові відходи належним чином.
- весь персонал на фермі повинен бути ознайомлений із суворою програмою дезінфекції рук та обладнання до та після контакту зі свинями.
- забезпечте, щоб дикі свині, а також матеріали, потенційно заражені такими дикими видами, не контактували з домашніми свинями.
- усіх заражених тварин необхідно ізолювати та вибраковувати негайно після підтвердження наявності вірусу.
Вакцини проти африканської чуми свиней немає!
!Пам’ятайте – вірус надзвичайно стійкий в продукції свинарства, воді і зовнішньому середовищі. Вірус стійкий до дії зовнішніх факторів – в гної і ґрунті залишається життєздатним до 3 місяців, в копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців, в замороженому м’ясі – до 3 років.
Обов´язково при підозрі на африканську чуму – зверніться до свого ветеринара та місцевих органів ветконтролю!