Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

Амброзія полинолиста небезпечний карантинний бур’ян.

Дата: 22.08.2023 10:03
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

 

Амброзія полинолиста небезпечний карантинний бур’ян.

 

Амброзія є одним із найнебезпечніших карантинних бур’янів, яка несе загрозу для людей та завдає великої шкоди сільському господарству. Від алергії на амброзію, за даними ВОЗ, у всьому світі страждає більше 70 млн. людей. А все через пилок, який може розноситися вітром на відстань до 500 км.

Найпоширеніший вид амброзії в Україні – амброзія полинолиста. Вона належить до роду однорічних або багаторічних трав сімейства Айстрових. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листя завдовжки 4-15см. Амброзія може досягати висоти 20-180 см, іноді 2 м. Верхня сторона листової пластинки темно - зелена, нижня-сіра, опушена. Корінь стрижневий, проникає на глибину 4 м. Розмножується рослина тільки насінням. Цвітіння починається з серпня і триває по жовтень. Одна рослина може дати до 100 тис. насінин, які зберігають схожість 10-15 років, а за сприятливих погодніх умов до 30-50 років. Розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з грунту дуже велику кількість поживних речовин.

В період цвітіння, серед людей спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Лікування алергії заподіяне пилком амброзії, довге і важке, а часом безрезультативне.

Щоб недопустити подальшого розмноження цього небезпечного карантинного бур’яну є декілька  методів боротьби: агротехнічний і хімічний. Якщо амброзія росте в населеному пункті на прибудинковій території, знищити її має власник (користувач) будинку, це прямо передбачено Законом України «Про благоустрій населених пунктів». Так як в населеному пункті заборононений хімічний метод, то на невеликих площах і на присадибних ділянках необхідно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання( виривання) і скошування. Але слід пам’ятати, що після скошування амброзія  починає інтенсивно відростати і тому його потрібно проводити не менше 3- 4 рази за літо.  Хімічний метод захисту найефективніший але лише на початку розвитку до утворення 2-5 листків, а в подальшому її стійкість зростає.

Крім того, статтею 12 Закону України «Про карантин рослин» прямо передбачено, що знищувати карантинні бур’яни (тому числі – амброзію полинолисту) на землях сільськогосподарського призначення зобов’язані особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами.

  Аби не допустити поширення розповсюдження амброзії полинолистої, необхідно об’єднати зусилля у боротьбі з цим небезпечним бур’яном. Нехтування та зволікання у цій важливій державній справі може завдати непоправної шкоди у суспільстві.

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління   

Держпродспоживслужби в Полтавській області                          Тетяна Сахно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних