A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

Основні правила застосування пестицидів та агрохімікатів у сільському господарстві

Дата: 28.04.2023 11:25
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

Основні правила застосування пестицидів та агрохімікатів у сільському господарстві

 

   На даний час робота аграріїв направлена на отримання високих врожаїв. В весняно-літній період в сільгосптоваровиробників розпочався гарячий та відповідальний період. Застосування пестицидів для захисту рослин від шкідливих організмів є невід’ємною складовою сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Забезпечити правильність використання пестицидів – справа не тільки важлива, а й украй складна, адже асортимент препаратів надзвичайно великий і характеризується значним різноманіттям властивостей, призначень, особливостей, впливу на людину, теплокровних тварин, корисні організми. Тому при його не вмілому застосуванні, можна завдати шкоди не тільки навколишньому середовищу а й людині. Дуже важливо, щоб ті, хто має справу з пестицидами, були ознайомлені з їх властивостями та негативною дією, яку вони можуть заподіяти.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадуємо про необхідність неухильного дотримання вимог, регламентів щодо застосування пестицидів і агрохімікатів.

    Наголошуємо, про те що в останні роки при обробітках пестицидами в області, почастішали випадки застосування пестицидів поблизу жилих будівель населених пунктів, що суперечить державним санітарним правилам. Такі роботи можуть завдати значної шкоди як населенню, так і бджолам.

Суб’єкти господарювання які використовують пестициди, агрохімікати та засоби захисту рослин зобов’язані:

  1. До роботи з пестицидами не допускати осіб, які не досягли 18-річного віку, вагітні і жінки, що годують груддю. Діти шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблених ними площах.
  2. До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами.
  3. Адміністрація підприємства, установи, організації, господарства зобов'язані забезпечити працюючих із пестицидами засобами індивідуального захисту, спецодягом.
  4. Згідно з пунктами: 9.2 і 6.3.4. (ДСанПіН 8.8.1.2.001-98) дотримуватись зони санітарного розриву від водних джерел – 500 м(до рибогосподарських водойм не менше 2000 м) та від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, при штанговому обприскуванні повинна бути не менше 300 м, при вентиляторному – 500 м, обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.
  5. Попереджати органи місцевого самоврядування, населення, пасічників, власників суміжних сільськогосподарських угідь не пізніше ніж за 2 доби до початку проведення робіт про місце, терміни і час, методи застосування пестицидів.
  6. У період проведення робіт з пестицидами у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
  7. Всі роботи з пестицидами слід проводити у ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, та відсутності льоту бджіл. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град.С.
  8. Враховуючи вплив та небезпеку для бджіл, при проведенні робіт з пестицидами, необхідно пасіки вивезти не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб в залежності від внесеного препарату.
  9. На площах біля яких розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди.
  10. Обробки інсектицидами в садах та інших медоносних культурах в період цвітіння не проводяться.
  11. Забороняється застосовувати пестициди та агрохімікати, які не внесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
  12. Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні. Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватися суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.
  13. Вихід людей на оброблені пестицидами площі повинен відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
  14. Виконання авіаційних робіт по застосуванню  пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог "Державних санітарних правил авіаційного застосування  пестицидів  і агрохімікатів у народному господарстві України",  ДСП  382-96,  затверджених  наказом  МОЗ  України   від 18.12.96 р. N 382.
  15. Для обробки індивідуальних садів і городів можна застосовувати ті пестициди, які дозволені для роздрібного продажу населенню з обов’язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування.

   Щоб уникнути можливий негативний вплив пестицидів на людину та навколишнє середовище, сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватися правил техніки безпеки при роботі з пестицидами.

   Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наполягає:

- використовувати пестициди які внесені до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»;

- використовувати пестициди та агрохімікати суворо за призначенням, у відповідній кількості;

- при обробітку городів та земельних ділянок користуйтеся засобами захисту – респіраторами, не допускайте потрапляння пестицидів на шкіру;

- під час роботи з пестицидами забороняється вживати їжу, пити та палити;

- після роботи з пестицидами добре вимийте руки з милом та прийміть душ, прополощіть порожнину рота та горло;

- робочий одяг, в якому проводилися роботи з пестицидами, потрібно очистити від пилу та випрати в розчині мила або прального порошку та соди;

- для громадян присадибних ділянок – не проводити обробіток в присутності дітей, не дозволяти їм знаходитись на обробленій земельній ділянці, зберігати пестициди та агрохімікати в місці недоступному для дітей.

    Сільгосптоваровиробникам та громадянам необхідно дотримуватись ЗУ «Про захист рослин», ЗУ «Про пестициди та агрохімікати», та Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному».

   При дотриманні регламентів застосування пестицидів суб’єктами господарювання, дотриманні вимог санітарних норм і правил при роботі з ними забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а і охорона здоров’я населення та навколишнього середовища.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління   

Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                                              Т.В. Сахно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних