A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

Що повинен знати пасічник?

Дата: 08.02.2023 15:06
Кількість переглядів: 115

 

Профілактика масових отруєнь  бджіл  полягає в налагоджені співпраці та дружніх, толерантних взаємовідносин між суб’єктами господарювання - агровиробниками та бджолярами, в суворому дотриманні вимог чинного законодавства.

Що повинен знати пасічник?

Пасіки розміщують у благополучній щодо заразних хвороб бджіл місцевості, у сухих, освітлених сонцем, захищених від вітрів місцях, на відстані не ближче 500 м. від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель з дозволу  власника земельної ділянки.

При розміщенні на присадибній ділянці (подвір’ї)  пасіку розташовують  не ближче 15 м до сусідніх будинків та  огорожею  заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл.

З метою забезпечення  протиепізоотичного  благополуччя  пасіки   необхідно провести  заходи:

- лабораторне обстеження   не менше 10% наявних бджолосімей та провести лікувально – профілактичні обробки відповідно отриманих результатів.

-щорічне клінічне обстеження пасіки  з оглядом  100%  наявних бджолосімей  при первинному обстеженні і не менше10% при повторних оглядах.

Всі  проведені  заходи заносяться до ветеринарно – санітарного паспорта пасіки не пізніше 15 травня поточного року. 

На пасіку оформити ветеринарно-санітарний паспорт  в  Полтавському районному  управлінні Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській  області  безкоштовно на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість  та порода бджолосімей, до заяви додають  бланк паспорта.

При зміні назви чи адреси пасіки, ліквідацію її власник повинен проінформувати про це  управління Держпродспоживслужби  протягом 10 днів.

Перед  перевезенням бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур по території адміністративного району або за його межі, власнику пасіки необхідно отримати  супровідні ветеринарні документи за формою №1. До перевезення на медозбір бджолосім’ї підлягають клінічному дослідженню, профілактично-лікувальним обробкам з одночасним лабораторним дослідженням матеріалу з пасік, а вулики - дезінфекції і дезакаризації. Ці роботи мають бути завершені за 5 днів до відправлення.

Після прибуття в район медозбору для запилення, бджоляр зобов'язаний пред'явити в управління Держпродспоживслужби  ветеринарне свідоцтво(довідку) і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.

При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, власник пасіки зобов’язаний ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. А у випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.

З метою впорядкування та узгодження дій при підозрі отруєння бджіл, під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами, Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області рекомендує власнику пасіки, у разі підозри на отруєння бджіл  пестицидами, терміново потрібно звернутись до органів місцевого самоврядування (селищного голови), з письмовою заявою - повідомленням про отруєння бджіл та  проханням про створення комісії.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних