A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

ЗВІТ КОТЕЛЕВСЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ТЕТЯНИ КОРОСТ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ТА ЇЇ ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ У 2022 РОЦІ, В ТОМУ ЧИСЛІ ПРО ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ

Дата: 06.02.2023 09:51
Кількість переглядів: 288

Фото без опису

 

2022 рік приніс виклики, які ніхто не очікував. Військова агресія російської федерації проти України кардинально змінила наше життя, війна внесла негативні корективи в життя кожного громадянина та всього соціально-економічного життя України. Війна зруйнувала усі плани розвитку як держави, так і громади, фактично зупинені капітальні видатки, які мали фінансуватися, «заморозились» проекти, які планувалось завершити. Всі зусилля спрямувалися на боротьбу з ворогом.

Мій сьогоднішній звіт – це звіт про роботу всієї нашої громади. Бо у час війни ми стали єдиним цілим у підтримці Збройних Сил України, ми всі разом продовжуємо працювати, виконувати свої завдання, незважаючи на всі виклики воєнного стану. Сумлінна праця і підтримка армії – це основний наш внесок у Перемогу!

Тому, перш за все, хочу подякувати кожному, хто взяв до рук зброю і захищає нашу державу, нашу громаду на фронті. Честь і слава нашим воїнам! Сил їм і якнайшвидшої Перемоги над ворогом!!!

Дякую кожному жителю громади, кожному волонтеру, всім, хто допомагає і підтримує наші Збройні Сил України, чим може, хто проявив добро та співчуття і подав руку допомоги внутрішньо переміщеним особам, надавши їм прихисток від війни.

Дякую кожному медику, вчителю, комунальнику, які тут, в тилу, своєю відданою працею роблять усе, аби забезпечити безперебійну життєдіяльність громади, працюючи в умовах постійних повітряних тривог, блек ауту.

Я дякую кожній котелевській дитині, яка своїми малюнками, піснями та виробами зміцнюють бойовий дух наших захисників та захисниць, мотивують їх та надають сили вистояти у надзвичайно складних, нелюдських умовах фронту.

На жаль, ця війна забрала життя 6-ох наших земляків, мужніх синів і дочок: Івана ШАПОВАЛА, Костянтина БЄЛОВА, Василя АЛЄКСЄЄВА Ольги ТАРАН, Віктора ТИЩЕНКА, Вадима ЛУБ’ЯНОГО… Ми повинні завжди пам’ятати ту ціну, яку вони віддали за незалежність України…

З перших днів війни Котелевська громада переформатувала свою роботу, зосередивши основну увагу на вирішенні питань, пов’язаних із введенням в країні воєнного стану, необхідністю виконання оборонних заходів, завдань, які ставило військове командування, забезпечення охорони громадського порядку на території громади.

За вимогами воєнного часу, я не можу детально розповідати про те, що зроблено селищною радою у військових питаннях, але робилося все, що було необхідно, і робиться багато. Обіцяю після нашої Перемоги обов’язково прозвітувати про весь об’єм робіт і коштів, які були направлені на підтримку ЗСУ.

Щодо організаційних питань селищної ради по даному напрямку - у лютому місяці було утворено оперативний штаб Котелевської селищної ради по координації дій при здійсненні заходів правового режиму воєнного стану та цивільного захисту населення на території громади, забезпечено щоденне його проведення з метою оперативного вирішення нагальних проблем життєдіяльності громади.

Активізовано діяльність Громадського формування з охорони громадського порядку «Правопорядок Котелевщини» та залучено до його лав близько 300 членів, які здійснювали патрулювання території громади, охорону громадського порядку, об’єктів критичної інфраструктури. На вимогу часу було створено Добровольче формування Котелевської селищної територіальної громади № 1.

Забезпечено удосконалення системи оповіщення на території громади шляхом організації додаткових сигналів оповіщення на базі закладів культури та освіти.

 

ГУМАНІТАРНА СФЕРА

Протягом 2022 року на територію громади прибуло більше 2000 внутрішньо переміщених осіб. На кінець року на обліку залишається 1850 чоловік.

Ця ситуація змусила звернути увагу на такі питання як забезпечення ВПО житлом, їжею, предметами першої необхідності, на заходи психологічної та медичної підтримки людей, які перебували в окупації чи під обстрілами. За рахунок активної співпраці громади з міжнародними благодійними фондами, участі в проєктах, грантах, співпраці з обласною та районною військовими адміністраціями, переселенці мають можливість отримати гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, гігієнічних засобів, постільної білизни, матраців, ковдр, подушок, одягу, посуду та інших побутових предметів.

Облаштовано 2 шелтери для переселенців.

Селищною радою здійснювалась робота щодо організації благодійних акцій по збору коштів для Збройних Сил України, у яких взяли участь наші сільськогосподарські підприємства, приватні підприємці, підприємства освіти, медицини, культури, жителі нашої громади.

06 грудня 2022 року на благодійній акції до Дня Захисника України на підтримку Збройних Сил України було зібрано 110 тис.грн. Врахувавши потреби військовослужбовців, на зібрані кошти придбано квадрокоптер для 93 –ї бригади «Холодний Яр». Активно, всією громадою проводились масові збори продуктів харчування для ЗСУ, благодійні концерти та акції в підтримку військових.

Працівниками селищної ради, її структурних підрозділів, комунальних закладів були зібрані кошти в сумі 68.5 тис.грн. та передані на придбання автомобіля для наших воюючих земляків.

Про всі дії селищної ради я постійно інформувала на сесіях ради, які ми мали можливість проводити, завдячуючи відповідальності та злагодженості депутатського корпусу, не дивлячись на встановлені війною обмеження. У звітному році проведено 13 засідань сесій та прийнято 550 рішень, 34 засідань виконкому, на яких розглянуто 280 питань поточної життєдіяльності громади.

Ініціативи селищної ради були направлені, в першу чергу, на забезпечення обороноздатності громади та підтримку військових формувань, які задіяні у заходах по протистоянню ворогу, правоохоронних органів, на створення умов для безперебійного навчання дітей, організації надання медичних послуг, соціального забезпечення військовослужбовців, сімей, що опинились в складних життєвих обставинах, забезпечення жителів продовольчим резервом та ін. Ми маємо затверджений бюджет на 2023 рік, прийняли Стратегію розвитку Котелевської селищної територіальної громади на 2022-2027 роки та Програму економічного і соціального розвитку Котелевської селищної територіальної громади на 2023 рік.

 

ЖИТЛОВО - КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Особливо складним минулий рік став для житлово-комунальної сфери. Ми мали великі плани щодо ремонту доріг, водопровідних мереж, інших комунікацій та зіткнулися з необхідністю вирішення, в першу чергу, питань забезпечення автономної енергонезалежної роботи тієї ж системи водопостачання селища в умовах постійних відключень електроенергії - придбано дизель генератор вартістю 728000 грн. та пально – мастильні матеріали для його роботи, а ці витрати в бюджеті не були заплановані.

Місцеве КП «Комбінат комунальних підприємств» з перших днів війни стало базою для виконання всіх заходів оборонного характеру, матеріально – технічного та кадрового їх забезпечення. Займалося заготівлею та доставкою дров для переселенців та пунктів незламності, брало активну участь у підготовці об’єктів закладів освіти до опалювального сезону та в облаштуванні укриттів для дітей. При цьому, виконувало всі свої основні обов’язки з надання послуг населенню, створенню комфорних умов проживання мешканців громади: проведено упорядкування і благоустрій території, котелевців та гостей селища традиційно радували наші квітучі парки та сквери, даруючи затишок та спокій.

Дільницею благоустрою підприємства за 2022 рік було освоєно 9 442 552 грн.:

озеленювачами було вирощено в теплицях та висаджено на клумбах селища близько 40 тис. шт. розсади однорічних квітів;

розроблені проекти нових клумб, закуплено та висаджено саджанці багаторічних декоративних рослин на суму 40 тис. грн.

заготовлено грунт для контейнерів та дрова паливні для теплиць на сезон 2023 року.

придбано трактор з причепом і комплектуючими до нього (погрузчик з вилами, кун) на суму 1 373 000 грн.та 2 мотокоси

відремонтовані переходи з вул. Радченка, по вул. Охтирській, з вул. Берегова на вул. Зарічна, задоволені звернення щодо спиляння аварійних дерев біля житлових домоволодінь та на кладовищах, розчищені узбіччя 4-х доріг від порослі та чагарників;

виконано грейдерування вулиць та провулків селища на суму 47 тис.грн.;

відремонтована ділянка дороги по вул. Калантаївська від вул. Полтавський шлях до опорного закладу Котелевської гімназії №1 ім. С.А. та здійснено поточний ремонт доріг по селищу на суму 4031,39 тис. грн.

Дільницею водопостачання за 2022 рік піднято 217813 м3 води, замінено 1060 метрів аварійних водогонів та перепідключено 13 домогосподарств, усунено 75 поривів водопровідних мереж на аварійних ділянках водогону;

Безперебійно надавалися послуги з вивезення ТПВ - ними користуються майже всі мешканці селища, жителі села Більськ та з липня 2022 року – жителі Деревок. На жаль, не всі жителі, відповідно до чинного законодавства, уклали договір на вивіз ТПВ: по Котельві - це 60% від загальної кількості, в с. Більськ- 39% , Деревках – 70% від загальної кількості споживачів. Є над чим працювати.

З 1 вересня 2022 року розпочав свою роботу структурний підрозділ ККП- комунальний хостел "Котельва". Запит на дану послугу є постійно, тому у хостелі практично завжди зайняті місця. 

Діяльність комунального підприємства підтримується селищною радою, на його фінансову підтримку згідно Програми фінансової підтримки ККП Котелевської селищної ради на 2022 рік були виділені кошти в сумі 2 119 000 гривень.

Не тільки ККП, а і всі комунальні заклади і підприємства робили все необхідне для оборони громади, підтримки військових, вирішенні гуманітарних питань – це і територіальний центр, і центр соціальних служб, і місцева пожежна охорона, заклади освіти та культури.

 

МЕДИЦИНА

Навіть в умовах воєнного часу освіта та медицина залишалися пріоритетними в роботі громади.

Селищною радою були придбані потужні генератори, що необхідні для забезпечення роботи цих галузей в умовах блекауту.

Медичні заклади забезпечені дизель-генераторною установкою потужністю 120 кВт вартістю 944.0 тис.грн., всім необхідним для лікування, у першу чергу, військовослужбовців. Для забезпечення роботи лікарні планового лікування придбано товарів медичного призначення, ліків, засобів захисту та обладнання на суму 2 153, 2 тис. грн., в т.ч. за кошти місцевого бюджету -на 1 987,2 тис. грн., матеріально – технічну базу ЦПМСД поповнено на 298.4 тис.грн., в т.ч. 128.7 тис.грн. за рахунок коштів місцевого бюджету. На пільгове забезпечення лікарськими засобами з бюджету профінансовано 251,9 тис. грн., на забезпечення дітей та дорослих з інвалідністю технічними засобами - 200 тис. грн.

Сформовано запас продовольства для КНП «Котелевська лікарня планового лікування», що дало змогу організувати збалансоване харчування пацієнтів лікарні.

Нам вдалося провести поточний ремонт тепломережі лікарні на 650,7 тис. грн.; відремонтувати захисну споруду та створити в ній умови для надання медичної допомоги, в т.ч. проведення хірургічних втручань та пологів, на 460,7 тис. грн., відремонтовано приточно-витяжну систему вентиляції рентгенкабінету терапевтичного корпусу на 189,7 тис. грн..

Мережа первинної ланки поповнилася Котелевською амбулаторією ЗПСМ № 4 в приміщенні колишньої ЗОШ №7, де облаштовано кабінет сімейного лікаря, маніпуляційну, кабінет щеплень та палату денного стаціонару на 2 ліжка, санітарні кімнати. Дана амбулаторія забезпечена автомобілем.

Лікарня розширила ряд медичних послуг, стала надавачем соціально затребуваної стаціонарної та мобільної паліативної медичної допомоги дорослим та дітям. За серпень - грудень по цих пакетах проліковано 162 пацієнта.

Особливо актуальним питанням є відкриття в лікарні реабілітаційного відділення. Необхідність медичної реабілітації дорослих і дітей від 3 років з ураженням опорно-рухового апарату виникає постійно. Крім того, під час військових дій, коли істотно підвищується ризик отримати травми і серйозні ураження, такі постраждалі після необхідного лікування також потребують довготривалої реабілітації. Такі послуги входять до програми медичних гарантій і нам необхідно цим скористатися. Проект створення реабілітаційного відділення є, обладнання поступово придбаваємо, питання за укомплектуванням відповідними медичними кадрами.

Питання забезпечення лікарями це питання номер один. Нам необхідні хірурги, особливо травматолог, невропатолог, гінеколог, педіатр, фахівці з реабілітації, сімейні лікарі. В цьому питанні є складнощі, пов'язані з небажанням їхати на роботу в сільську місцевість. Над вирішенням даної проблеми працюємо постійно, у тісній взаємодії з Департаментом охорони здоров’я ОВА.

В якості стимулів забезпечуємо житлом і проводимо доплати молодим лікарям в сумі 5 тис.грн. За 2022 рік 9 молодим лікарям виплачено стимули з місцевого бюжету в сумі 561,2 тис. грн. На черговій сесії додатково передбачимо стимулювання за наставництво для лікарів, які «стажуватимуть» молодих лікарів, оплату проїзду для «міських» медиків, які працюватимуть у нас за сумісництвом, передбачимо кошти для придбання житла. На жаль, без таких заходів нам обійтися.

Всього на фінансову підтримку медицини з селищного бюджету виділено 12 800.6 тис.грн., в т.ч. лікарні - 9 429,8 тис. грн. (28% загального фінансування), первинній ланці – 3 370,8 тис. грн. (15,9% загального фінансування).

Лікарня планового лікування обслуговує також жителів Великорублівської громади. Співфінансування з бюджету у 2022 році становило 809.8 тис.грн. (2% загального фінансування).

У розрахунку на 1 мешканця Котелевської селищної територіальної громади фінансова підтримка у 2022 році складала 566 грн. 47 коп., Великорублівської -179 грн. 86 коп., що далеко від справедливої пропорції. На 2023 рік це питання урегульоване, шляхом домовленостей про спільне утримання лікарні, виходячи із середнього розрахунку на 1 мешканця в сумі 474 грн.

Важливою умовою якісного медичного обслуговування населення є тісна взаємодія первинної та вторинної ланки, рання профілактика хвороб на первинному рівні, зміни підходів до медичних оглядів дітей і дорослих – необхідно зробити їх дієвим механізмом виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їх розвитку.

Звісно, є ще куди рости, але на базовому рівні ми маємо все необхідне для того, щоб пацієнти мали змогу лікуватись. У 2023 році селищні програми будуть продовжувати працювати, створюємо всі умови для того, щоб виконувати умови договору з Національною службою здоров’я України на ті пакети медичних послуг, які підписані, та розширювати їх.

 

ОСВІТА

Організація освітнього процесу в цьому навчальному році повністю залежала від безпекової ситуації в державі. Як би ми не хотіли, освітній процес, в переважній більшості часу, проходив в оn-line режимі, адже головною умовою проведення його в очному форматі є наявність та задовільний стан захисних укриттів у закладах освіти.

Із 5 закладів загальної середньої освіти громади захисні споруди є у трьох- Котелевському ОЗЗСО №4, Більському та Деревківському ЗЗСО. На базі Котелевського опорного закладу №4 організоване навчання для першокласників та учнів 11-х класів усіх котелевських шкіл, тобто за очною формою навчаються 355 учнів. Укриття закладу розраховане на 350 чол. Решта учнів шкіл №1, №2, №4 закладів на дистанційному навчанні, тобто для шкіл Котельви - змішане навчання.

У Деревківському та Більському ЗЗСО очне навчання здобувають 163 учні.

Вцілому, загальну середню освіту у цьому навчальному році отримують 1556 учні, в т.ч. 76 учнів з числа внутріщньо переміщених осіб.

Із 6 дошкільних навчальних закладів виховний процес організований лише у ДНЗ «Пролісок», де працює 3 групи відповідних вікових категорій – 57 дітей, враховуючи, що захисна споруда розрахована на 50 чол.

На обладнання захисних споруд закладів освіти з бюджету громади використано 1.5 млн.грн.

Проведено великий об’єм робіт по підготовці захисної споруди опорного закладу №4 до прийому дітей, в тому числі і силами самих педпрацівників. На жаль, в найбільшому опорному освітньому закладі – Котелевській гімназії №1 імені С.А.Ковпака, де навчається близько 800 дітей, захисна споруда відсутня, хоча оновлена початкова школа повністю готова до прийому учнів.

З метою збереження життя учасників освітнього процесу та організації його в очному форматі, терміново виготовлено проектно – кошторисну документацію (300 тис.грн.) на нове будівництво найпростішого укриття гімназії вартістю 15 368.3 тис.грн. Сподіваємось, що даний об’єкт буде включений для фінансування за рахунок державного чи обласного бюджету, та розумного співфінансування із місцевого бюджету.

Щодо освітньої субвенції.

Загальна сума освітньої субвенції на 2022 рік склала 33 860.3 тис. грн. при необхідних 36,0 млн.грн.

З метою покриття дефіциту освітньої субвенції, селищною радою було виділено кошти з місцевого бюджету в сумі 2 623.2 тис. грн: на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам в розмірі 1 519 026 грн. та на виплату заробітної плати з престижністю 20% (жовтень-грудень) 2022 року в сумі 1 104 117 грн.

Заборгованість з виплати заробітної плати відсутня. Всі працівники освітньої галузі відбули щорічні відпустки в повній мірі.

Видатки на утримання 6-ти дошкільних закладів за рік склали 16 087 255 грн. Середня вартість утримання 1 дитини становить 44 075 грн. (кількість дітей 365).

Видатки на утримання 5-ти закладів загальної середньої освіти склали 54 356 994 грн. Середня вартість утримання 1 учня становить 34 934 грн.(кількість учнів 1556).

На утримання дитячої мистецької школи використані видатки в сумі 5 724 248 грн. Середня вартість утримання 1 учня школи становить 16 836 грн. (кількість учнів 340 ).

На позашкільну освіту направлені кошти в сумі 731090 грн., утримання інклюзивно-ресурсного центру 1 783 134 грн. Заробітна плата працівникам освітніх закладів всього профінансована в сумі 71 318 752 грн.

Кошти спеціального фонду в сумі 3 845 321 грн. використані на капітальні видатки: на відновлення робіт по об’єкту «Реконструкція будівлі з добудовою спортивної зали Котелевської гімназії №1 імені С.А.Ковпака 3 014 876 грн., на пожежну сигналізацію для шкіл - 677 574 грн., придбано оргтехніки для шкіл на 66 204грн., дизельні генератори для дитсадків на 86 667 грн.

Харчування.

У навчальних закладах забезпечується гаряче харчування, намагаємось зробити його збалансованим і різноманітним.

З метою здешевлення харчування, на навчально-дослідних ділянках Котелевського опорного закладу №2 на площі 2.5 га в цьому році силами освітян вирощені: картопля, буряки, морква, цибуля, огірки. Протягом літа працівниками кухні шкіл та садочка «Пролісок» засолені на зиму вирощені огірки, заготовлено зелень, збори трав для чаїв.

Згідно рішень виконкому селищної ради, всі діти отримують безкоштовне харчування, в режим харчування додатково включено підвечірок.

На дані цілі з бюджету громади виділено: школи – 870 тис.грн., ДНЗ- 175 тис.грн.

До новорічних свят всі діти громади отримали подарунки від громади за рахунок коштів місцевого бюджету на загальну суму 331 852 грн.

 

КУЛЬТУРА

Незважаючи на умови воєнного стану заклади культури працювали в штатному режимі, за винятком окремих працівників, до посад яких застосовувся простой і то лише короткочасний. Заклади культури були вимушені переформатувати та розширити напрямки своєї діяльності. Волонтерство стало невід’ємною частиною повсякденної роботи культпрацівників.

Окрім благодійних заходів та акцій на підтримку Збройних Сил України, працівники культури власноруч виготовляли окопні свічки, маскувальні сітки, допомагали військовим. Більшість закладів культури є Пунктами обігріву громади.

Власними силами зроблено поточний ремонт приміщень Палацу дозвілля «Скіфія» та облаштоване найпростіше укриття в цьому закладі, проведені поточні ремонти в музеї та центральній бібліотеці.

Серед поповнень матеріально – технічної бази речі, необхідність яких викликана поточною ситуацією в країні: придбано 4 генератори, буржуйки для Любківського, Михайлівськопершого, Сидоряченського клубів, обігрівачі, причіп до автомобіля, а також обладнання для студії звукозапису, інтерактивну дошку, мольберти та ін.

За 2022 рік клубними закладами громади проведено 43 (в тому числі й в он-лайн режимі) культурно-освітніх та розважальних заходів до професійних свят, тематичні вечори, тематичні та концертні програми, з них для дітей – 12.

Всього на фінансування галузі культури у 2022 році виділено з місцевого бюджету – 18 266 925 грн., власні надходження спецфонду (платні послуги будинку культури «Скіфія», плата за навчання ДМШ) склали 442 738 грн.

Для підтримки талановитої молоді у 2022 році у громаді проведено конкурс виконавчої майстерності на музичних інструментах «Юний віртуоз Котелевщини», мистецький конкурс «Мій рідний котелевський край – з тобою в серці я живу», в якому взяли участь 46 дітей. Серед переможців 1 гран- прі 500 грн., 9 призів по 300 грн.

Вручено 87 премій по 500 грн обдарованим дітям і учнівській молоді громади.

Проведено 340 дітей є вихованцями Дитячої мистецької школи, які навчаються за 18 фахами, при цьому безкоштовно здобувають мистецьку освіту 100 учнів пільгових категорій( з них 25 – діти з числа ВПО).

41 здобувач освіти дитячої мистецької  школи став лауреатом селищної премії для обдарованих дітей.

Цьогоріч проведено реорганізацію шляхом злиття Музею Двічі Героя Радянського союзу С.А. Ковпака та Котелевського краєзнавчого музею в Котелевський історико-краєзнавчий музей зі збереженням фондів та експозицій.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Повномаштабне вторгнення російської армії, запровадження воєнного стану в Україні стало величезним викликом для соціальної сфери.

На соціальний захист та соціальне забезпечення з бюджету громади спрямовано кошти в сумі 11 793 576 грн., з них на забезпечення соціальними послугами за місцем проживання громадян, які не здатні до самообслуговування у зв'язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю (терцентр) в сумі 8 395 800 грн., на утримання та забезпечення діяльності центру соціальних служб 1 234 465 грн.

Враховуючи нові реалії життя, протягом 2022 року Програма підтримки соціально–вразливих верств населення «ТУРБОТА» Котелевської селищної ради на 2021–2025 роки удосконалювалася чотири рази.

Загальна сума виділених коштів, згідно статей програми, становить 2 169.8 тис. грн.

Левову долю видатків спрямовано на підтримку наших військовослужбовців ЗСУ, які мали змогу отримати одноразові матеріальні допомоги до Дня захисника України та для вирішення соціально-побутових питань на загальну суму 3000,00 грн. та одноразову допомогу до Дня захисника України учасникам бойових дій, що брали участь в АТО/ ООС,  в сумі 1000,00 грн. - всього 372 чол. на 958 тис.грн., на матеріальну допомогу воїнам – інтернаціоналістам -54.0 тис.грн., чорнобильцям – 76 тис.грн. На підтримку громадян, що опинились в складних життєвих обставинах, в т.ч. на лікування виділено 147,5 тис.грн., забезпечені видатки на державні допомоги, фінансування яких передбачене з місцевих бюджетів.

До дня ветерана та людей похилого віку у жовтні 2022 року селищною радою підготовлено та вручено 403 продуктові набори ветеранам освіти, культури, ККП, ДСНС, медичної галузі та ветеранам ліквідованих підприємств та організацій.

Налагоджена тісна взаємодія соціальних служб із Центром надання адміністративних послуг селищної ради, який не припиняв своєї діяльності жодного дня у військовий час, та через який є можливість отримати більше 170 різного характеру послуг.

У 2022 році було продовжено практику надання послуг громадянам за рахунок бюджетних коштів Комунальним закладом Територіальний центр надання соціальних послуг Котелевської селищної ради у відділеннях денного перебування, соціальної допомоги вдома, працівниками якого обслужено 269 осіб, відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги – 842 осіб, відділенням стаціонарного догляду - 18 осіб.

З початком діяльності в жовтні 2022 року Денного центру соціально-психологічної допомоги собам, які постраждали від домашнього насильства, з кризовою кімнатою – ми зробили реальні кроки до вирішення замовчуваних проблем насильства в сім’ї, а таких звернень за минулий рік було 39. Тепер особи, що постраждали від домашнього насильства мажуть отримати соціальні, психологічні та юридичні послуги, а за необхідності, і прихисток.

 

ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ ГРОМАДИ

Для виконання всіх вищезгаданих завдань, які ставить сьогодення, необхідно було перш за все організувати виконання заходів щодо виконання бюджету. Повний звіт Фінансового відділу селищної ради опублікований на сайті селищної ради. Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини селищного бюджету дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів програм відповідно до пропозицій головних розпорядників коштів та недопущення утворення кредиторської заборгованості.

Фінансування, у тому числі через місцеві програми, здійснювалося виходячи з реальних можливостей бюджету, а також фінансових ресурсів, виділених з державного бюджету, з урахуванням обмежень та черговості, передбачених постановою КМУ від 09.06.2021 р. № 590 щодо порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану

Протягом року постійно здійснювався аналіз виконання селищного бюджету за доходами та видатками, стану освоєння бюджетних коштів головними розпорядниками.

Обсяг доходів бюджету селищної громади за 2022 рік склав 182 486 944 грн., що становить 105,1% до плану, із них по загальному фонду 135 765 271. грн., спеціальному фонду 7 000 336 тис. грн. та офіційних трансфертів 39 721 337 грн.

Дохідна частина бюджету по загальному фонду (без урахування міжбюджетних трансфертів) виконана на 106%, при плані 128 104 265 грн. фактично надійшло 135 765 271 грн.

Дохідна частина бюджету по спеціальному фонду (без урахування міжбюджетних трансфертів) виконана на 124,3%, при плані 5 632 200 грн. фактично надійшло 7 000 336 грн., з них власні надходження бюджетних установ 6 842 859 грн. (97.7%)

Серед податків найбільшу питому вагу (56.9%) становлять податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 77 267 042 грн., та рентна плата за користування надрами (19.9%) – 26 993 547 грн.

Найбільшими платниками податку на доходи фізичних осіб є:

ТОВ «Агрофірма Маяк» –  сплачено за  2022 (100%) – 12 747 926грн.;

АТ «Укргазвидобування» – 12 573 067грн.

ГУ Національної поліції – 10 018 562 грн.

Відділ освіти та молоді селищної ради –9 858 817грн.

СВК «Батьківщина» – 9 172 584 грн.

СК «Дружба»- 7 478 495 грн.

СТОВ «Скіф» – 7 452 385 грн.

Полтавський ОТЦК та СП (військомат)- 7 181 678 грн.

КНП «Котелевська лікарня планового лікування» - 3 792 204 грн.

Загальний обсяг видатків бюджету Котелевської селищної територіальної громади за 2022 рік становить –178 338 260 грн., в тому числі: по загальному фонду – 161 232 622 грн., 91.6% до уточнених призначень на звітний період, по спеціальному фонду – 1 7105 638тис. грн., 82%.

Майже 73,7 % (118 898 197 грн.) загального фонду бюджету громади займають видатки на забезпечення функціонування установ соціально-культурної сфери громади з них:

освіта -51,8% (83 586 010 грн.), охорона здоров'я- 7,2% (11 599 293 грн.), соціальний захист та соціальне забезпечення- 7,3% (11 793 576грн..), культура і мистецтво -6,3% (10 129 849грн.), фізична культура і спорт -1,1% (1 789 469грн.);

інші галузі  26,3 % (42 334 425грн..) з них :

державне  управління 15,8 % (25 420 674грн.), житлово-комунальне господарство та економічна діяльность- 7,2 % (11 600 130грн.), інша діяльність 2,0% (3197156грн.), місцева пожежна охорона - 1,0% (1640565грн.), міжбюджетні трансферти-  0,3 % (475900грн.).

Протягом 2022 року заборгованості з виплати заробітної плати і нарахувань працівникам бюджетних установ, що знаходяться на утриманні селищного бюджету, та у розрахунках за енергоносії, не було.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ

До повноважень Котелевської селищної ради належить прийняття регуляторних актів, тобто таких нормативно-правових актів, які спрямовані на правове регулювання господарських відносин.

 

Відповідно до Плану діяльності Котелевської селищної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2022 рік за звітний період було прийнято 3 регуляторні акти:

  • Правила благоустрою території населених пунктів Котелевської селищної ради, затверджені рішенням 26 сесія селищної ради 8 скликання № 3242 від 16.06.2022;
  • Положення про оренду комунального майна Котелевської селищної територіальної громади, затверджене рішенням 28 позачергової сесії селищної ради 8 скликання № 3285 від 23.08.2022;
  •  Порядок організації виїзної (виносної) торгівлі на надання послуг у сфері відпочинку та розваг на території Котелевської селищної територіальної громади, затверджений рішенням 28 позачергової сесії селищної ради 8 скликання  № 3286 від 23.08.2022.

Вказані регуляторні акти оприлюднені на офіційному сайті Котелевської селищної територіальної громади в розділі «Регуляторна діяльність.

У загальному реєстрі діючих регуляторних актів прийнятих селищною радою та її виконавчим комітетом станом на 01.01.2023 року - 12 регуляторних актів.

Стосовно кожного регуляторного акта послідовно здійснюються базове, повторне та періодичні відстеження результативності. За звітний період розроблені заходи та здійснено 6 відстежень результативності діючих регуляторних актів (3 базових, 3 періодичних).

 

Підсумовуючи свій звіт, хочу сказати, у 2022 році перед нами постало чимало викликів пов’язаних з пандемією, війною, зростанням цін, дефіцитом електроенергії. І цей, 2023 рік, буде складним, і хочу вас запевнити, що Котелевська селищна рада кожного дня працює над тим, аби наша громада жила і розвивалася.

Я розумію, що сьогодні всім хочеться хороших доріг, інших благ, але є пріоритети, які викликані військовим станом, необхідністю, в першу чергу, сприяння оборонодатності держави, обороні громади, підтримки підрозділів Збройних сил України та інших військових формувань.

З кожним днем росте число внутрішньо переміщених осіб з районів бойових дій, тому числі і на територію громади, виникає гостра потреба в житлових приміщеннях для їх розселення, необхідно створювати нові колективні місця проживання ВПО. Згідно рекомендацій обласної військової адміністрації, за їх фінансового ресурсу та нашого співфінансування, будівлю нашого дитсадка «Ромашка» планується реконструювати під розміщення внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб з добудовою найпростішого укриття. На проектно – кошторисну документацію та співфінансування передбачаємо кошти в сумі 4 350 тис.грн. Розроблена і подана до розгляду сьогодні програма підтримки даної категорії населення на три роки.

При цьому, ніхто з нас не знімає обов'язку забезпечити навчання наших дітей безпосередньо в закладах освіти, забезпечивши при цьому їх безпеку та комфортні умови, в першу чергу тепло. Передбачаємо кошти на будівництво нових захисних укриттів – гімназія №1 (5 000 тис.грн.) та приведення у відповідність до вимог наявних – у Деревківській школі (25 тис.грн.), заміну системи опалення Котелевського опорного закладу №4 (150 тис.грн.), придбання генератора для ДНЗ «Пролісок» (200 тис.грн.).

Багато років наша лікарня не мала серйозних зрушень в питаннях модернізації і осучаснення медичного обладнання, яке необхідне для надання медичної допомоги кращої, вищої якості, ніж ми маємо, розширення суспільно затребуваних видів медичних послуг. Відповідне обладнання потребує і відповідних фахівців. Щоб нашій лікарні «вижити» в нинішніх умовах, нам необхідно враховувати ці моменти. Плануємо спрямувати на придбання сучасного медичного обладнання близько 3 млн.грн., стимулювати лікарів, які наряду з наданням медичних послуг навчатимуть, стажуватимуть молодих лікарів. Передбачаємо 2 млн.грн. для придбання житла для медиків. На залишаємо планів щодо організації реабілітаційного відділення – на реконструкцію хірургічно – гінекологічного корпусу під відділення пропонується виділити 3.6 млн.грн.

У цьому році нам необхідно закінчити модернізацію системи теплопостачання закладу – придбати новий котел та завершити заміну тепломереж, щоб не гріти землю. Передбачаємо майже 2 млн.грн. на ці заходи.

Я уже говорила, що багато зроблено за минулий рік у питаннях покращення матеріально – технічної бази Комбінату комунальних підприємств. Але цього не достатньо. Досвід цих років у питаннях ремонту доріг громади показав, що необхідно робити свій комунальний підрозділ з ремонту доріг, придбавати необхідне для цього обладнання та матеріали. На цей рік це 1 600 тис.грн. Не знімаємо також питання заміни аварійних ділянок водопроводів. Всього на фінансову підтримку ККП планується спрямувати 2 345 тис.грн.

За попередніми розрахунками, видатки розвитку становитимуть близько 26 000 тис.грн.

При реалізації наших планів я завжди налаштована на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для свого села чи селища та вдячна усім, хто допомагав селищній раді практичними справами, своїм досвідом, конструктивними порадами.

Сподіваюсь разом будемо й надалі працювати в обраному напрямку в інтересах і на благо громади, намагаючись максимально і в повному обсязі задовольнити потреби її жителів.

Всім миру і добра! Разом до Перемоги! І щодня пам’ятаймо, що життям і можливістю працювати та жити у безпеці ми завдячуємо нашим захисникам і захисницям! Чекаємо всіх вдома живими і з перемогою!

 

 

Селищний голова                                                                 Тетяна КОРОСТ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних