A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

Покарати, але не ув’язнити. Перевиховати і застерегти від повторних злочинів - все це має офіційну назву – пробація

Дата: 02.02.2023 14:03
Кількість переглядів: 143

Фото без опису

 

 

05 лютого 2015 року було прийнято Закон України «Про пробацію». Вже 8 рік поспіль пробація функціонує у правовому просторі.

Метою пробації - є виправлення правопорушників та попередження вчинення ними нових злочинів. Нововведенням пробації став  дієвий інструмент - Оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення.

Відповідна робота починається із вивчення особливостей життя особи та визначення її криміногенних потреб – причин, що з великою ймовірністю вплинули і можуть впливати в подальшому на поведінку та рішення такої людини ЇЇ застосовуємо при постановці на облік клієнта пробації та використовуємо впродовж строку для аналізу проведеної роботи. На основі результатів оцінки ризиків  працівниками пробації складається індивідуальний план роботи із кожним клієнтом.

Як і оцінка ризиків індивідуальний план є  новою формою роботи з особами, не позбавленими волі, який включає заходи нагляду та соціально-виховної роботи. Соціально-виховна робота являє собою заходи, які проводяться з урахуванням оцінки ризиків вчинення повторних кримінальних правопорушень та передбачає надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги; сприяння працевлаштуванню; залучення до навчання; участь у виховних заходах та соціально корисній діяльності; проведення індивідуально-профілактичної роботи. Заходи соціально-виховного характеру також повинні обов'язково враховувати психологічні особливості особи, її кримінально-правову та демографічну характеристики.

Діяльність працівників уповноваженого органу з питань пробації будується на визначенні проблемних питань суб’єкта пробації, який опинився в складній життєвій ситуації та пошук необхідних заходів для вирішення таких проблем. План складається разом із клієнтом.

Для досягнення поставлених цілей районний сектор пробації щорічно поновлює Банк ресурсів, куди входять  організації–партнери, з якими ведеться активна взаємодія. Співпраця існує  із соціальними установами, лікарняними та освітніми закладами, громадськими та релігійними організаціями для досягнення позитивних результатів у виправленні та ресоціалізації клієнтів пробації.   Неоціненна допомога у цьому  від волонтерів пробації.

За роки функціонування пробація продовжує розвиватися. Зокрема у 2021 році запущено в тестовому варіанті Єдиний реєстр засуджених осіб та осіб узятих під варту. Запуск відбувся під гаслом: працюємо, тестуємо, аналізуємо. Його функціонування передбачає одночасне ведення паперових та електронних особових справ. В  умовах воєнного стану, як ніколи до цього, стало зрозуміло про переваги та корисність Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту. Адже доступ до електронних справ клієнтів пробації дозволяє органам пробації в цей непростий час продовжувати виконувати рішення судів навіть у віддаленому режимі. Навіть за відсутності паперових особових справ клієнтів пробації інформація, внесена до Реєстру, стала базовим джерелом даних для планування та реалізації подальших заходів щодо виконання судових рішень.

Основними принципами діяльності  служби пробації є: законність, повага та дотримання прав і свобод людини та громадянина, гуманізм, колегіальність при розробці важливих рішень, взаємодія з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, благодійними і релігійними організаціями, відкритість до співпраці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних