Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

Коротко про діяльність сектору пробації у громадах протягом 2021 року

Дата: 26.01.2022 14:49
Кількість переглядів: 268

 

Основним завданням для уповноважених органів з питань пробації, які  діють  на території України визначено зниження рівня рецидиву злочинів і забезпечення повернення  до нормального життя осіб, які перебував у конфлікті із законом.

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності є головною метою діяльності уповноважених органів з питань пробації.   

Впродовж 2021 року  працівниками Полтавського районного сектору№ 4  філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області проводилась робота спрямована на реалізацію завдань покладених на уповноважені органи з питань пробації, а саме:

  • підготовка досудових доповідей щодо обвинувачених;
  • здійснення нагляду за засудженими до покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт, особами, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт, особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, звільненими від відбування покарання вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до трьох років;
  • виконання певних видів покарань, не пов’язаних з позбавленням волі;
  • направлення засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів;
  • реалізація пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням;
  • проведення соціально-виховної роботи із засудженими;
  • здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення;
  • реалізація інших заходів, спрямованих на виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

В 2021 року по обліках Полтавського районного сектору №4   з питань пробації  пройшло  загалом 109 осіб у т.ч. 96 засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та притягнутих до адміністративної відповідальності,  з яких :

  • засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 1 особа;
  • засуджених до  покарання у виді громадських робіт – 26 осіб;
  • звільнених від відбування покарання з випробуванням та звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років – 47 осіб;
  • засуджених до покарання у виді штрафу – 3 осіб;
  • притягнутих  до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт – 19 осіб;
  •  

26 особами засудженими до покарання у виді громадських робіт, які пройшли по обліках підрозділу  в 2021 році відпрацьовано 1338 годин громадських робіт. Під час відбування даного виду покарання 5 осіб допускали ухилення від відбування даного виду покарання, в зв’язку з чим до правоохоронних органів направлені матеріали для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до статті 389 Кримінального кодексу України.

Протягом 2021 року  по обліках  підрозділу пробації  пройшло 3 осіб засуджених до покарання у виді штрафу на загальну суму 17850 грн.             Всі засуджені особи сплатили штраф, на загальну суму 17850 грн. Протягом 2021 року заміна  несплаченої суму штрафу  на інші види покарання не застосовувалась.

Полтавським районним  сектором №4 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області  забезпечено  виконання 19 постанов про притягнення порушників до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт. З яких 18 осіб знято по відбуттю призначеного судом стягнення. 1 особу - по смерті. 5  осіб допускали ухилення від відбування громадських робіт, але судом не застосовувалась заміна  громадських робіт  на штраф, оскільки внаслідок проведення додаткової роботи із правопорушниками, вони завершили відбування призначеного стягнення до моменту прийняття  судом відповідного рішення. 

На виконання до Полтавського районного сектору №4 з питань пробації протягом 2021 року надійшло 6 ухвал суду щодо складання досудової доповіді відносно обвинувачених осіб, з яких складено та направлено до суду 6 досудових доповідей, та надано висновок про можливість виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі на певний строк стосовно 3 осіб.

З метою реалізації пенітенціарної пробації, як одного із видів пробації,   впродовж  2021 року  працівники Полтавського районного сектору№4 пробації сприяли у вирішенні питань підготовки до звільнення з місць обмеження волі або позбавлення волі: у пошуку місця проживання 6 особам; працевлаштування – 1 особі; соціального патронажу – 1 особі.

Щодо реалізації компоненту соціально-виховної роботи, за результатами проведених оцінок вчинення повторного кримінального правопорушення, по кожному клієнту складається індивідуальний план роботи. Переадресація до інших надавачів послуг або організація заходів безпосередньо органом пробації визначається з урахуванням індивідуального плану та визначених ризиків і потреб.

У секторі пробації створено Банк ресурсів громади, куди внесено відомості організацій-партнерів щодо переліку послуг, які можуть ними надаватися для суб’єктів пробації в залежності від криміногенної потреби. Зокрема згідно Банку ресурсів підрозділ пробації співпрацює із КЗ «Центр соціальних служб Котелевської селищної ради», службою у справах дітей Котелевської селищної ради, Бюро правової допомоги, місцевим центром зайнятості, КНП «Котелевська лікарня планового лікування», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги»,   освітніми закладами територіальних громад, КЗ «Територіальний центр надання соціальних послуг», службою у справах дітей Великорублівської  сільської ради, сектором соціального супроводу та надання соціальних послуг Великорублівської  сільської ради.

У рамках укладених угод  протягом 2021 року для підоблікових, які перебувають на обліку сектору, були організовані та проведені 26 групових соціально-виховних заходів спільно із вище зазначеними організаціями-партнерами. Окрім того,  за направленням сектору пробації, організаціями-  партнерами надано 123 індивідуальні послуги. Вагому частину індивідуальних послуг,  а саме 71 - надано сектором бюро правової допомоги.

З метою більш ефективної соціально-виховної роботи із клієнтами пробації Полтавський районний сектор №4  з питань пробації співпрацював із чотирма волонтерами, за напрямком проведення соціально-виховної роботи та надання психологічної допомоги. Ними надано 68 волонтерських послуг 26  клієнтам пробації (методом групової та індивідуальної роботи). Волонтер пробації - фізична особа,  уповноважена органом пробації на виконання окремих завдань, пов'язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі.

Працівниками пробації спільно з волонтерами,  з метою проведення профілактичної роботи серед учнівської молоді, проведено 8 виховних заходів для учнів середніх та старших класів на запрошення навчальних закладів, що функціонують у  територіальних громадах.

Основними принципами діяльності сектору пробації є: законність, повага та дотримання прав і свобод людини та громадянина, гуманізм, колегіальність при розробці важливих рішень. У пріоритетних напрямках діяльності на 2022 рік - розширення мережі партнерських структур на території громад  для  надання клієнтам пробації кваліфікованих послуг задля забезпечення безпеки громади.  

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних