A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

НЕСАНКЦІОНОВАНІ (СТИХІЙНІ) СМІТТЄЗВАЛИЩА ПОТРЕБУТЬ ЗАКРИТТЯ – це вимога сьогодення!

Дата: 10.02.2022 16:12
Кількість переглядів: 597

Фото без описуНЕСАНКЦІОНОВАНІ (СТИХІЙНІ) СМІТТЄЗВАЛИЩА ПОТРЕБУТЬ ЗАКРИТТЯ – це вимога сьогодення!

Впродовж останніх 5 років в Україні прийнято низку нормативних актів, які вимагають від громад чіткої системи управління побутовими відходами. Саме про це йшла мова нещодавно на вебінарі, організованому ГО «Інститут розвитку територіальних громад Полтавщини» та Фондом «Лідери змін» (Варшава). Участь у ньому взяла Котелевський селищний голова Тетяна Корост.

Провідними експертами виступили: від польськокої сторонни - Марчин Пастушин, заступник голови громади Яблонь, від Полтавської області - Оксана Ілляш, доцент кафедри прикладної екології та природокористування НУ «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», яка є розробником Регіонального плану управління відходами у Полтавській області.

Цікавим є те, що у Польщі систему поводженні із ТПВ будували близько 10 років. Збір сміття у них, як і вимагає того законодавство, є платним і становить 22 злотих (близько 160 грн.) за місяць з 1 людини, для тих, хто сортує сміття надається пільга. Розроблений чіткий механізм відповідальності за несплату цих послуг. Стягнення заборгованості в основному проводиться через податкову інспекцію. Завдяки цьому, польські містечка мають охайний вигляд і на території держави відсутні стихійні сміттєзвалища.

В Україні обов’язок громадян та підприємств щодо розміщення ТПВ у визначених місцях на паспортизованих полігонах визначений законодавством. За порушення даних вимог передбачена відповідальність. Але ми зможемо змінити ситуацію лише тоді, коли, беручи за основу приклад інших держав, вироблятимемо у себе нетерпиме ставлення до стихійних звалищ. Кожен повинен усвідомити, що хаотичне, неконтрольоване та невпорядковане поводження із сміттям - це загроза не лише екології, а й здоров'ю людей.

Котелевська громада вже розпочала шлях у даному напрямку. У громаді є паспортизований полігон, встановлений економічно обґрунтований тариф на вивезення і захоронення ТПВ (11 грн. в місяць для жителя багатоповерхівки і 11, 85 грн. в місяць для мешканця приватної садиби, для дітей до 18 років і пенсіонерів передбачений пільговий тариф в розмірі 50 % від суми), проводиться робота із заключення із жителями відповідних договорів. Із 3174 господарств договора на вивіз сміття вже заключили 1660. Недостатня активність жителів Котельви підписувати договір не дає можливості рентабельно працювати дільниці поводженням з побутовими відходами Котелевського комбінату комунальних підприємств та забезпечувати покращення благоустрою у громаді.

Своїм досвідом із організації робіт з поводження з ТВП ділилися Пришибська, Миргородська, Чорнухинська і Машівська територіальні громади, багаторічний досвід яких у вирішенні даного питання є передовим в області. Заключення публічного договору із жителями через громадське обговорення, яким і встановлюється плата за ТПВ – це основний механізм більшості з них. У Мачухівській ТГ плата за місяць із людини становить 19 грн., у Миргородській ТГ- 22 грн.

За підсумками наради селищний голова Тетяна Корост дала доручення відповідним службам громади активізувати просвітницьку роботу серед молоді та дорослого населення, щоб всі нарешті усвідомили свою особисту відповідальність за порушення екологічної безпеки.

МИ ПОВИННІ СПІЛЬНО ЗБЕРЕГТИ ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ

ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних