A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

ЗАЯВА про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки документу державного планування “Генеральний план села Деревки Полтавського району Полтавської області”

Дата: 13.10.2021 14:54
Кількість переглядів: 685

 

ЗАЯВА

про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

документу державного планування

Генеральний план села Деревки Полтавського району Полтавської області”

 

  1. Замовник та виконавець.

Замовник  ? виконавчий комітет Котелевської селищної ради Полтавської області (38600, Полтавська обл., смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 221 ), конт. тел. 05350-21558, e-mail: mistobyd-kotelva@ukr.net.

Виконавець – ТОВ “КОНСАЛТИНГОВА АГЕНЦІЯ ЦИВІЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ”

  1. Вид та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 1 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”, генеральний план відноситься до документів державного планування як складова містобудівної документації, який розробляється та/або підлягає затвердженню органом державної влади, органом місцевого самоврядування.

Проект генерального плану с. Деревки розроблено з метою впорядкування існуючих та виділенні нових територій для подальшого містобудівного та соціально-економічного розвитку населеного пункту загалом та взаємопов’язаного розвитку виробничих, сельбищних зон і транспортно-комунікаційних зв’язків зокрема.

Даний План спрямований на забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян, об’єднань громадян по створенню повноцінного життєвого середовища, що включає прогнозування розвитку і планування територій, проектування, будівництво і реконструкцію об’єктів житлово-цивільного, виробничого призначення, спорудження інших об’єктів, створення інженерної і транспортної інфраструктури.

Матеріали генерального плану використовуються як вихідні дані при розробленні іншої планувальної документації та проектів забудови територій населеного пункту, інвестиційних програм і проектів, програм соціально-економічного розвитку, схем визначення земель населених пунктів для приватизації, планів земельно-господарського устрою населеного пункту, спеціальних проектів, схем і програм охорони навколишнього природного середовища та здоров’я населення, інженерного захисту і підготовки території, комплексних схем транспорту, проектів та схем організації дорожнього руху, систем управління дорожнім рухом, схем розвитку систем інженерного обладнання і галузей сільського господарства, виконанні грошової оцінки, створенні містобудівного та земельних кадастрів тощо.

Крім того, генеральний план населеного пункту сприятиме в частині забезпечення надходження від користування земельними ділянками та іншими природними об’єктами місцевого значення, забезпечення регулювання та контролю за їх використанням, ефективного володіння і використання майна при належному функціонуванні бюджетних установ, створення умов для розвитку особистих підсобних господарств, організація благоустрою населеного пункту тощо.

Головною метою генерального плану є збереження кількості населення с. Деревки за рахунок (зонінгу) структуризації території села та поліпшення культурно-побутового обслуговування його мешканців.

Даний проект генерального плану після затвердження у законодавчо визначеному порядку стане обов’язковим документом для всіх організацій та установ, які здійснюють будівництво та діяльність на території населеного пункту – с. Деревки Полтавського району Полтавської області.

            Розроблення проекту генерального плану с. Деревки Полтавського району Полтавської області здійснено з урахуванням:

  • схеми планування території Полтавської області, яка розроблена Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст  “Діпромісто” у 2012 році (затверджена шістнадцятою сесією Полтавської обласної ради шостого скликання від 23.05.2013);
  • проекту перерозподілу земель між землекористувачами і землевласниками, розроблений УкрНДІземпроект Полтавський філіал 1991 року.
  • інформації земельного кадастру.
  1. Інформація про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі інформацію щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів).

Стисла адміністративно-географічна характеристика населеного пункту.

Населений пункт розташований в лівобережній частині України на відстані 60 км від обласного центру, та на відстані 12 км від смт. Котельва та має координати 49о59'31'' північної широти та 34о42'39'' східної довготи.

Населений пункт знаходиться в межах Полтавської рівнини, середня висота над рівнем моря -101 м.

Село Деревки розташоване вздовж заплави річки Ворскла, яка протікає за його західною околицею із півночі на південь. До села прилягає ряд лісових масивів.

Згідно проекту генерального плану села Деревки Полтавського району Полтавської області територія села станом на 01.01.2021 складала 509,3 га.

Через територію населеного пункту проходить обласна автомобільна дорога:
О 17 10 131 Котельва – Деревки – /Суми–Полтава/.

Село Деревки Полтавського району Полтавської області згідно з групуванням населених пунктів за чисельністю населення, встановленим Державними будівельними нормами - відноситься до групи великих сільських населених пунктів та розташоване в лівобережній частині України у лісостеповій фізико-географічній зоні, на території Полтавського району Полтавської області у північно-західному напрямку від обласного центру.

Село Деревки входить до складу Котелевської територіальної громади Полтавської області.

Село розташоване на лівому березі річки Ворскла, вище за течією на відстані 3,5 км розташоване смт Котельва, нижче за течією на відстані 3 км — село Вільхове, на протилежному березі — село Глинське. До села зі сходу примикає лісовий масив (див. заповідне урочище “Крупицьке”), на північ від села розташоване заповідне урочище “Колода”.

Відповідно до наявної довідкової інформації на території населеного пункту розташовано ряд пам’яток археології:

  • поселення, доба бронзи, ранній залізний вік, ранні слов’яни, за 0,1 км на північ від північної околиці села (ур. Гарди), І.М. Гавриленко, 1993 р.;
  • поселення 3, доба бронзи, за 0,25 км на південний захід від західної околиці (куток Поділ), І.М. Гавриленко, 1993 р.

Зовнішні транспортні зв'язки здійснюються по автодорогах місцевого значення, внутрішні - по автодорогах внутрішньогосподарського значення.

Характер забудови населеного пункту є однорідним і представлений головним чином індивідуальною садибною житловою забудовою.

Чисельність населення села Деревки станом на 01.01.2021 становила 0,998 тис. чол.

Стисла характеристика природних умов та екологічного стану території населеного пункту.

Територія населеного пункту знаходиться в межах Дніпровсько-Донецької западини.

У відповідності до архітектурно-будівельного кліматичного районування території України, населений пункт розташований в межах Північно-західного кліматичного району.

В геоструктурному відношенні територія населеного пункту розташована в центральній частині Дніпровсько-Донецької Западини.

В районі населеного пункту у відповідності з геологічною будовою має місце водоносний горизонт в пісках бучакської світи. Живлення горизонту здійснюється, в основному, за рахунок  фільтрації атмосферних опадів, а також за рахунок перетікання підземних вод з вище- і нижчезалягаючих водоносних горизонтів.

Зазначені гідрогеологічні умови потребують уточнення при реалізації схеми водопостачання населеного пункту.

Гідрографічну мережу території представляє річка Ворскла (басейн Дніпра) та ряд водойм які розміщуються на території населеного пункту.

Ворскла - річка рівнинного типу з повільною течією і звивистим руслом. Заплава річки зайнята луками, листяними лісами, частково заболочена. Річка має широку живописну долину.

На берегах переважно заплавний ліс, місцями посадки сосни.

Ворскла — одна з найбільших лівих приток Дніпра. Витік Ворскли розташований поблизу села Покровки Івнянського району Бєлгородської області. У межах Сумської області тече територією Великописарівського та Охтирського районів. У межах Полтавської області тече територією Котелевського, Зіньківського, Диканського, Полтавського, Новосанжарського і Кобеляцького районів. На Ворсклі у межах Сумщини — місто Охтирка, смт Велика Писарівка, Кириківка; у межах Полтавщини — міста Полтава і Кобеляки, селища Опішня, Нові Санжари та Білики. У Бєлгородській області РФ місто Грайворон та смт Яковлево, Томаровка, Борисовка. До XVIII ст. Ворскла була судоплавною.

Витік річки розташований на західних схилах Середньоруської височини, тече переважно в межах Придніпровської низовини. Впадає у Кам'янське водосховище, що на Дніпрі.

Долина річки трапецієподібна, завширшки 10—12 км. Практично на всій протяжності правий берег високий і крутий, лівий низький і подекуди болотистий. Ширина плеса річки в середній і нижній течії бл. 40 метрів, іноді перевищує 100 метрів. Середня глибина 1,5 м, максимальна — 10—12 м. Похил річки 0,3 м/км.

Живлення мішане. Замерзає на початку грудня, скресає у березні. Найвищі річні води — у березні — квітні, найнижчі — у липні — жовтні. Середьорічна витрата води біля Кобеляків — 33,4 м³/с. Мінералізація води становить: весняна повінь — 672 мг/дм³; літньо-осіння межень — 766 мг/дм³; зимова межень — 775 мг/дм³.[6] Ворскла — річка рівнинного типу з повільною течією і звивистим руслом. Заплава річки зайнята луками, листяними лісами, частково заболочена. Річка має широку живописну долину. На берегах переважно заплавний ліс, місцями посадки сосни. На деяких ділянках справжній сосновий ліс. На всій протяжності, аж до Полтави, вода досить чиста, така, що містить велику кількість риби. Після Полтави, починаючи від села Буланове, дно знову є видимим на 1,5 — 2 метри. В межах міста Полтави місцеві жителі купаються в річці, але все-таки місто накладає свій відбиток на чистоту річкової води.

На річці споруджені невеликі ГЕС; є шлюзи-регулятори. Воду використовують для промислового і побутового водопостачання, зрошування.

На річці в селі Деревки по вул. Чапаєва розміщено мікроГЕС “Деревки”.

Виробничий комплекс села Деревки представлений сільськогосподарськими підприємствами та фермерськими господарствами, які спеціалізуються на вирощуванні сільськогосподарських культур та тварин (МТФ та СТФ).

Населений пункт електрифікований, газифікований, наявне часткове централізоване водопостачання.

На території населеного пункту розташоване діюче кладовище, санітарно-захисна зона якого накладається на територію житлової та громадської забудови.

В населеному пункті збір відходів життєдіяльності людини, поточного ремонту квартир, місцевих опалювальних приладів на твердому паливі, а також різноманітних відходів із будинків загального призначення організовано частково.

Реалізація заходів із санітарної очистки території населеного пункту здійснюється населенням індивідуально.

Заходи із санітарної очистки території потребують вдосконалення на предмет реалізації роздільного збору твердих побутових відходів.

В геоботанічному відношенні територія відноситься до південної окраїни Лівобережно-Дніпровської лісостепової провінції. В цій  зоні, в результаті нераціональної розораності площ, відбулось знищення деревно-чагарникової рослинності, розвинулась ерозія схилів. Все це потребує  розширення площ лісових насаджень та проведення лісомеліорації схилів.

Державними будівельними нормами для відповідної кліматичної зони передбачається мінімальні вимоги площі озеленених територій – 13 м² на особу. На момент розроблення Генерального плану площа зелених насаджень на території населеного пункту становить
82,26 га, що складає 16,15 % від загальної площі населеного пункту.

Проте, територія зелених насаджень потребує благоустрою і впорядкування з визначенням місць масового відпочинку населення та рекреаційних територій.

Територія села розташована в долині річки Ворскла, об’єкту Смарагдової мережі України. У найближчих околиць села розміщуються об’єкти природно-заповідного фонду – урочище “Колода” та урочище “Крупицьке”. Також на території села розміщується пам’ятка природи ботанічна – “Дуб черещатий” .

Стисла характеристика господарського статусу території населеного пункту.

Прогноз розвитку структури господарства с. Деревки ґрунтувався на показниках економічного розвитку Полтавської області, Полтавського району. При цьому до уваги брались особливості розвитку та функціонування окремих галузей господарства, прогнозована чисельність і структура населення села. На території населеного пункту розташоване кладовище, санітарно-захисна зона якого накладається на територію житлової та громадської забудови.

В останні роки на території України, зокрема у Полтавській області, намітилася тенденція збільшення обсягів виробництва і переробки сільськогосподарської продукції. Основні напрямок виробництва сільськогосподарської продукції в селі -  можливість вирощування сільськогосподарських культур. Нової якості згідно проекту генерального плану повинні набути розподільчі сфери: торгівля, матеріально-технічне постачання і збут. Відповідно до Схеми зонування території Полтавської області с. Деревки знаходиться в зоні пріоритетного розвитку сільськогосподарського виробництва, зокрема вирощування овочів тощо.

На території села наявні значна кількість водних об’єктів, зокрема річка Ворскла та ставки.

Рішеннями генерального плану передбачено організацію прибережних захисних зон водних об’єктів, розчистка їх русел, берегоукріплення, та влаштування зливової каналізації з метою виключення можливості зливання стічних поверхневих вод без їх попереднього очищення до водних об’єктів, тому заходи з організації їх експлуатації не передбачено.

4. Ймовірні наслідки:

а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення: в ході здійснення стратегічної екологічної оцінки будуть оцінені ймовірні наслідки реалізації документа державного планування “Генерального плану с. Деревки Полтавського району Полтавської області”, зокрема, будуть оцінені наслідки для таких компонентів довкілля й умов життєдіяльності людей:

  1. атмосферне повітря в результаті:
  • розвитку виробничої бази села, щодо діючих підприємств й господарств;
  • забруднення повітря викидами автотранспорту;
  1. земельні ресурси та захист території в результаті:
  • будівництва нових житлових кварталів садибної забудови;
  • влаштування системи централізованого каналізування села;
  • освоєння земель, непридатних для сільськогосподарського використання;
  • розширення ширини смуг руху транспорту до нормативних вимог та прокладання нових вулиць  у селі для проїзду до проектного житла;
  • розміщення нових ділянок під кладовища на території населеного пункту;
  1. водні ресурси та умови забезпечення питною водою населення в результаті:
  • будівництва мережі дощової каналізації (водовідвідних лотків) та очисних споруд дощової каналізації;
  • влаштування системи централізованого водопостачання села;
  1. поводження з відходами в результаті:
  • відсутності проектного рішення щодо впровадження системи збирання відходів з урахуванням роздільного збирання;
  • застосування методу видалення ТПВ на сміттєзвалище;
  1. безпека і якість умов життя населення в результаті:
  • реконструкції  житлових вулиць та удосконалення вуличної мережі села;
  • закриття існуючого кладовища в межах села, від якого не витримуються відстані до існуючої житлової та громадської забудови;
  • розвиток громадської зони із створенням необхідних об’єктів інженерного та соціального благоустрою;
  • розвиток виробничої бази села із створенням нових об’єктів виробництва для розвитку ринку праці місцевого населення;

 

б) для територій з природоохоронним статусом: в ході здійснення СЕО мають бути оцінені ймовірні наслідки від діяльності об’єктів інфраструктури населеного пункту, що плануються при реалізації генерального плану с. Деревки Полтавського району Полтавської області, на:

  • території та об'єкти природно-заповідного фонду, їх охоронні зони;
  • землі природно-заповідного фонду України;
  • території та об’єкти, що мають особливу екологічну, наукову і естетичну цінність та об’єкти комплексної охорони;

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення  ?  проект генерального плану с. Деревки Полтавського району Полтавської області не містить даних щодо місця розташування об’єктів інфраструктури, діяльність яких може мати наслідки транскордонного впливу для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у зв’язку із чим інформації щодо визначення транскордонних наслідків документа державного планування недостатньо.

5. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено.

Проект Генерального плану с. Деревки Полтавського району Полтавської області є документом, який визначає не лише територіальний розвиток населеного пункту, а першочергово збереження кількості населення с. Деревки за рахунок структуризації зонінгу територій села та поліпшення культурно-побутового обслуговування  його мешканців із забезпеченням їх робочими місцями в межах сільської ради. Тому найсприятливішим варіантом буде затвердження проекту генерального плану. Разом з тим в процесі здійснення стратегічної екологічної оцінки будуть розглянуті, дві концепції альтернатив подальшого розвитку населеного пункту:

Альтернатива 1:

“Нульовий сценарій” – тобто опис, прогнозування та оцінка ситуації у випадку незатвердження даного документа державного планування.

Альтернатива 2:

Передбачення у проекті Генерального плану с. Деревки  Полтавського району Полтавської області подальших перспектив розвитку населеного пункту, як потенціал вирішення екологічних проблем територіального розвитку села (якість атмосферного повітря, управління відходами, забруднення води та ін.).

Оцінка вказаних альтернативних варіантів буде відображена у Звіті про стратегічну екологічну оцінку.

6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки.

Основним критерієм під час стратегічної екологічної оцінки проекту містобудівної документації є її відповідність державним будівельним нормам, санітарним нормам і правилам України, законодавству у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Всі методи оцінки об'єднують у дві групи: логічні і формалізовані.

До логічних методів, які планується застосувати при здійсненні стратегічної екологічної оцінки генерального плану с. Деревки Полтавського району Полтавської області, відносяться метод експертних оцінок та аналогії.

Для здійснення стратегічної екологічної оцінки проекту генерального плану с. Деревки Полтавського району Полтавської області будуть використовуватись вищевказані методи та буде здійснено:

  • збір та аналіз інформації про поточний стан складових довкілля, включаючи значення ключових екологічних показників;
  • проведення аналізу слабких та сильних сторін проекту генерального плану з точки зору екологічної ситуації (метод SWOT-аналізу);
  • проведення консультацій з громадськістю щодо екологічних цілей;
  • визначення можливих чинників змін антропогенного та природного характеру;
  • проведення оцінки впливу генерального плану на складові довкілля та на стан здоров’я й добробут населення с. Деревки.

7. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування.

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглядати заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків на довкілля, визначені законодавством та нормативно-правовими актами України.

8. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку.

Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) буде виконана у відповідності до статті 11 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”, ДСТУ-Н Б Б.1.1-10:2010 “Настанова з виконання розділів Охорона навколишнього природного середовища у складі містобудівної документації. Склад та вимоги”, “Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування”, затверджених наказом Міністерства екології і природних ресурсів України № 296 від 10.08.2018.

Структура звіту про стратегічну екологічну оцінку визначена частиною 2 статті 11 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”:

1) зміст та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування;

2) характеристика поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

3) екологічні проблеми, у тому числі ризики впливу на здоров’я населення, які стосуються документа державного планування (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

4) зобов’язання у сфері охорони довкілля, у тому числі пов’язані із запобіганням негативному впливу на здоров’я населення, встановлені на державному, регіональному та місцевому рівнях, що стосуються документа державного планування, а також шляхи врахування таких зобов’язань під час підготовки документа державного планування;

5) опис наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових (1, 3-5 та 10-20 років відповідно), постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків;

6) заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування;

7) обґрунтування вибору виправданих альтернатив, що розглядалися, опис способу, в який здійснювалася стратегічна екологічна оцінка, у тому числі будь-які ускладнення (недостатність інформації та технічних засобів під час здійснення такої оцінки);

8) заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення;

9) резюме нетехнічного характеру інформації, передбаченої пунктами 1-8 цієї частини, розраховане на широку аудиторію.

9. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання.

Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації “Генеральний план села Деревки Полтавського району Полтавської області” подаються до Котелевської селищної ради за адресою: смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, буд. 221, e-mail:  mistobyd-kotelva@ukr.net

Відповідальна особа: заступник  начальника містобудування, архітектури,, житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Калюх Іван олександрович  конт. тел.:  05350-21558

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації “Генеральний план села Деревки Полтавського району Полтавської області” оприлюднена шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Котелевської селищної ради 13.10.2021 року

Повідомлення про оприлюднення Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації “Генеральний план села Деревки Полтавського району Полтавської області” опубліковано у друкованих засобах масової інформації:

1. ЗОРЯ ПОЛТАВЩИНИ;

2. СЕЛО ПОЛТАВСЬКЕ.

Строк громадського обговорення заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки встановлюється 15 днів з дня її оприлюднення.

Зауваження і пропозицій до заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки від громадськості приймаються у письмовій формі.

Строк подання зауважень і пропозицій до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки, у письмовій формі, підрозділами з питань охорони навколишнього природного середовища та з питань охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації не перевищує 15 днів з дня отримання такої заяви.

 

 

Додаток: Генеральний план с. Деревки Полтавського району Полтавської області поєднаний зі схемою проектних планувальних обмежень (основне креслення) на 1 арк. в 1 прим.

 

 

 

 

Селищний голова                                                                                                                    Тетяна КОРОСТ

 

                                 м.п.

 

 

 

 

 

 

 

Вик.  Л.ВОЛОТКОВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних