A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

НЕБЕЗПЕЧНІ ГРИБИ. ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ!

Дата: 13.09.2021 16:33
Кількість переглядів: 785

Фото без опису

 

 

Небезпечні гриби. Як не отруїтися!

Осіння пора – це приємна насолода від останніх теплих та сонячних днів,багряного осіннього лісу  та  тихого полювання на гриби. Проте потрібно бути дуже пильним при збиранні грибів та їх вживанні, адже ваше полювання може перетворитися в тихе полювання на вас з доволі плачевними наслідками.Так, за останні  місяці поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 35 людей, з них 12 дітей. Унаслідок отруєнь померли 1 дорослий і 2 дитини.

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 9 людей, у т.ч. 3 дітей — зареєстрували в Одеській області.

У Вінницькій області зареєстрували 4 випадки, постраждали 4 людини, у т. ч. 1 дитина.  У Дніпропетровській області зареєстрували 3 випадки, постраждали 3 людини. У Запорізькій  області — 2 випадки, постраждали 2 людей, з них 1 дитина, у Чернівецькій області — 2 випадки, постраждало 5 людей.

По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Херсонській (постраждали 2 людини, з них 1 дитина), Хмельницькій (3 людини, з них 1 дитина), Полтавській (1 дитина), Київській (постраждала та померла 1 людина) і Чернігівській (постраждали 5 людей, у т.ч. 4 дитини, 2 з них померли) областях.

Отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здорової людини, такі як незворотні ураження нирок, серцево-судинної, дихальної , нервової систем і навіть смерть. Особливе занепокоєння  викликають факти загибелі дітей.  Діти більш піддатливі  до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. Гриби є природним накопичувачем солей важких металів, таких як свинець, ртуть, цинк,  мідь  та отрут від викидів  автотранспорту і  отрутохімікатів, що застосовуються в сільському господарстві.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

– Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, купуючи їх у магазині.

– Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

– Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

– Остерігайтеся пластинчатих грибів.

– Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

– Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.

– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

– Не вживайте сирих грибів.

– Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.

– Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

– Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

– Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) – негайно звертайтеся за медичною допомогою. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Пам’ятайте ! Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння. Ваше здоров'я

 

 

Полтавське  районне  управління

Головного управління  Держпродспроживслужби

в Полтавській області

 

                    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних