A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ "ПРО РЕОРГАНІЗАЦІЮ КОТЕЛЕВСЬКОГО ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ №7 І СТ КОТЕЛЕВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ШЛЯХОМ ПРИЄДНАННЯ ДО КОТЕЛЕВСЬКОГО ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ №2 І-ІІІ СТ КОТЕЛЕВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ"

Дата: 20.07.2021 13:18
Кількість переглядів: 713

Фото без опису

Слухання проходили згідно вимог Статуту Котелевської територіальної громади селища Котельва, затвердженого на пленарному засіданні ради 17 лютого 2006 року, згідно законодавства зареєстрований в Міністерстві юстиції України та Положення "Про громадські слухання", затвердженого рішенням двадцять дев'ятої сесії V скликання від 18 липня 2008 року.

В обговоренні питання, яке виносилося на громадські слухання, активно взяли участь освітяни-працівники шкіл громади, адже питання стосувалося їх колег, працівники та депутати селищної ради, адже рішення приймати раді, місцеві жителі та громадські активісти. Всього зареєструвалося на слуханнях з правом голосу 172 особи.

Питання реорганізації цього малокомплектного закладу, де навчається лише 23 учні, назріло давно. Але кожен раз, коли про це заходила мова, говорили про все: про владу, про політику, про соціальний статус сімей, про майбутнє цього приміщення, а про дітей – ніби між іншим, між рядків.

Час не стоїть не місці, останні три роки освіта проходить інтенсивний процес реформування, оновлюються її принципи, підходи до умов розвитку дитини, вимоги до якісних показників освіти, і головне - надання дітям рівних умов старту для здобуття освіти!!!

Тож першочергове завдання селищної ради, відділу освіти та молоді селищної ради – дотримання законодавства у наданні дітям якісних, доступних освітніх послуг, створення для цього належної матеріально- технічної бази, забезпечення дофінансування галузі, адже державних коштів не вистачає для її нормального функціонування.

Оновлюючи освітнє середовище закладів громади, згідно концепції розвитку освітньої галузі України «Нова Українська Школа», в громаді таким чином створюється позитивний імідж кожного закладу.

На детальному аналізі ситуації в освітній галузі, порівняльних характеристиках матеріально - технічної бази, досягнень педагогічних та учнівських колективів ЗОШ №7 та ЗОШ №2, перспективах, які очікують учнів та батьків ЗОШ №7, був побудований основний виступ керівника галузі Інни Назарко.

Всі учні сьомої школи будуть влаштовані до ЗОШ №2, але якщо батьки виберуть іншу школу, то їх думка обов’язково буде врахована. Щоденно здійснюватиметься підвіз дітей, і не лише 1-4 класів, а й всіх учнів, які проживають на цій території. Розроблений маршрут руху шкільного автобуса був представлений на громадських слуханням. Педагогічні працівники отримають робочі місця у школах селища.

Селищний голова Тетяна Корост, звертаючись до громади, озвучила вимоги, які стоять перед органами місцевого самоврядування - сформувати мережу освітніх закладів, яка б сьогодні відповідала державній програмі «Спроможна школа – для кращих результатів». Спроможність школи формується за результатами її фінансування.

Витрати на всю галузь освіти громади у поточному році становлять 81 млн.грн. (в тому числі і на дитсадки), з них 36 млн. грн. - освітня субвенція на школи.

Розрахункова вартість учня по громаді становить 23 291 грн., в ЗОШ №7 вона складає – 81 тис.грн.

Багато наша громада втрачає, а це майже 12 млн. грн., на освітню субвенції із-за статусу Котельви як смт, адже розрахунки субвенції на сільські території більші і нам необхідно домогтися врегулювати статус Котельви як селища, який є сільським населеним пунктом.

Наголосила Тетяна Михайлівна і на необхідності створення на базі шкіл №2 і №4 опорних закладів, статус яких дозволить залучати додаткове фінансування на заклади. Робота в цьому напрямку вже розпочалася.

Питання оптимізації мережі болюче і турбує всіх. У першу чергу батьків (підвезення, наскільки рано прокидатися дітям). Стурбовані педагоги у цьому закладі, але селищний голова запевнила, що всі будуть працевлаштовані, і все буде добре. Для дітей у другій школі вже створені всі необхідні умови для навчання і різностороннього розвитку, а звільнене приміщення школи не буде пустувати. Тут планується відкриття амбулаторії сімейної медицини і аптечного пункту, про що постійно просять жителі мікрорайону, бо зараз вони вимушені їхати аж у центр Котельви, щоб звернутися до лікаря чи купити ліки. Інша частина приміщення буде застосована для розміщення музейного комплексу.

У виступах Ірини Олефіренко, заступника директора гімназії №1, та Валентини Шевченко, директора музичної школи, які, крім того, є депутатами селищної ради, звучала головна теза - діти повинні мати можливість розвивати свої комунікативні навички, бути у соціумі, адаптуватися до нього та вчитися працювати у команді, щоб розвивати вміння висловлювати свою думку та щоб було перед ким її висловлювати. Це досить важливо в сучасному, динамічному житті, щоб запобігти подальших комплексів, адже, як говорять, все "родом з дитинства".

Свою думку з приводу теми громадських слухань висловили депутат Полтавської обласної ради Олексій Бовдир, голова правління СВК «Батьківщина» Сергій Гришко, директор Котелевської ЗОШ №2 Олена Беляєва, депутат селищної ради Павло Луговий. Долучилися до обговорення батьки учнів школи, депутат селищної ради Олександр Ілюха, краєзнавець Микола Пшинка і житель Котельви Михайло Юкиш.

Відповідно до законодавства, рішення громадських слухань закріпили голосуванням. Щоб підтримати проект рішення селищної ради про реорганізацію Котелевського ЗЗСО №7 шляхом приєднання до Котелевського ЗЗСО №2, проголосували 112 осіб, проти – 27, утрималися – 3. Основна більшість дійшла згоди в тому, що даний процес не лише дасть змогу залучати державні кошти на розвиток освіти в громаді, а також заощадити ті, які наразі розпорошуються в малокомплектних школах, а й найголовніше – сприятиме покращенню якості освіти дітей.

Остаточне рішення з цього питання приймуть депутати на черговій сесії Котелевської селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних