A A A K K K
для людей із порушенням зору
Котелевська селищна рада
Полтавського району Полтавської області

Як   вберегтися  від хвороби  Лайма.

Дата: 05.04.2021 16:49
Кількість переглядів: 679

Фото без опису

Сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад та має два виражених піки активності: у квітні – травні та у серпні -вересні. Укус кліща є небезпечним через те, що кліщі є носіями збудників різних захворювань людей і тварин. Найбільшу загрозу для людей становить іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма).

За 2020 рік по Україні зареєстровано 2745 випадків хвороби Лайма, що на 38,7 % менше ніж у 2019 (4482 випадки). Проте, не слід забувати про небезпеку, перебуваючи або відпочиваючи в місцях, де можуть знаходитися кліщі.

Тож, збираючись на відпочинок в ліс або паркові зони, необхідно дотримуватись певних правил. Слід пам’ятати, що найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через якийсь час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Також кліщ може потрапити до житлового приміщення з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

10 порад, які допоможуть уникнути укусу кліща та вберегтися від хвороби Лайма:

  • Засіб для відлякування кліщів. Збираючись на прогулянку, не забудьте обробити одяг, відкриті ділянки тіла спеціальними засобами, які відлякують кліщів – репелентами.
  • Бути напоготові навіть вдома. Туризм і кемпінг – не єдині способи наразитися на укус. Ризик «підхопити» кліща існує навіть на власному подвір’ї. Тож варто оглядати себе та дітей на наявність кліщів після кожної прогулянки.
  • Перебування на сонці. У личинок кліщів зовнішній шар (кутикули) досить пухкий, тому вони швидко втрачають вологу. Як результат, кліщ не в змозі вижити більше 8 годин в середовищі з вологістю менше 80%. Зазвичай вони скупчуються в тінистих листяних, вологих місцях, тому перебування на сонці може значно знизити ризик зараження від кліщів.
  • Зміни ландшафту. Щоб позбавити двір від кліщів, слід прибирати листя, кущі та іншу рослинність, яка може стати «домом» для кліщів.
  • Перевірка собак. Зазвичай собачі кліщі не переносять хвороби, якими може заразитися людина, однак в окремих випадках кліщ може потрапити до будинку на тварині. Тому слід перевіряти собак після кожної прогулянки.
  •  Носіння закритого одягу позбавить від потрапляння кліща на шкіру. Заправлені в шкарпетки штани виглядають не дуже модно, але це може запобігти зараженню хворобами, які переносять кліщі. Також надавайте перевагу одягу світлих тонів.
  • Місце для відпочинку. Обмежте прогулянки та відпочинок на ділянках з високою травою, біля очерету, де найчастіше знаходяться кліщі. Не дозволяйте дітям гратися та бігати по високій траві без захисного одягу та репелентів.
  • Душ і перевірка. Після будь-якого виду активності на вулиці, вдома необхідно відразу ж роздягнутися, оглянути себе на наявність кліщів і прийняти душ. У тих, хто приймає душ відразу після вулиці, вірогідність заразитися хворобою Лайма значно нижча, адже вони можуть помітити на собі кліща швидше. А збудник хвороби потрапляє в організм людини через кілька годин після укусу.
  • Видалення кліща. Якщо, незважаючи на всі перераховані вище заходи, кліщ таки вкусив вас, необхідно відразу ж звернутися до лікувального закладу для його видалення. Видаляти кліща самостійно або використовувати народні методи може бути небезпечно.

Будьте обережні !  Ваше здоров’я у ваших руках !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних